Založ si blog

Etický kódex –živý dokument ľudskosti, ktorý chráni našu dôstojnosť.

Dokument, ktorý viac pomáha ako uškodí človeku. Dajme mu  šancu buďme férový a objektívny skôr ako ho odsúdime. Je potrebné v ňom nájsť ukryté teplo ľudskosti.  Nie je správne nechať  sa unášať predsudkami, ktoré sa zakladajú na sekundárnom dôvode, ktorá politická strana alebo nebodaj konkrétna osoba ho navrhuje.   Nezatraťme cenný dokument,  ktorý v konečnom dôsledku naša spoločnosť potrebuje a ľudia v regiónoch ocenia. Všetci máme predstavu o slušnosti, o úcte jeden k druhému,  nájde sa preto  dostatočné množstvo zástancov s otázkou prečo vôbec otvárať túto tému a  venovať sa etickým kódexom (ako jednej z foriem inštitucionalizácií etiky) ?  No odpoveď je jednoduchá.  Porozumieť zmyslu konania človeka, hodnotiť jeho postoj a konanie za správne alebo nesprávne  bez etiky nie je možné.

Etický kódex je  papier / list , ktorý  pomáha, počúva čo ľudí trápi a dokáže ich chrániť, postrehne všetky problémy, nepozná rozdiely medzi ľuďmi, ktorí sa už naozaj nemajú načo spoľahnúť. Snaží sa  jemne formovať klímu spoločnosti v jednotlivých odvetviach.  Preto poznáme viacero jeho  delení  záleží od profesie, alebo od podnikovej klímy pre ktorú konkrétnu je vypracovaný. Nestačí ak je vyhotovený  personalistom firmy, lebo jeho pravá podstata nám unikne. Poznáme ašpiračný, výchovný a regulačný a podľa toho ich delíme na   profesijné, podnikové a odvetvové. Každá úspešná firma či podnik ich kvôli dobrému menu a najvyšším zásadám poctivosti a cti, má. Ich  dôraz  sa kladie aj  na konkrétne hodnoty potrebné pre konkrétne profesie. Napr. hodnota empatickosť sa nemôže vyžadovať v profesií policajta, lebo by nikdy nikoho nezatkol, ale je dôležitá a nemala by chýbať sociálnym pracovníkom. Ako som v úvode písala nájdu sa názory, ktoré svoje argumenty opierajú o to, že každý vie čo je slušné? Čo ma robiť?  Prečo má byť obmedzovaný ? Áno sú to otázky na mieste. No odpoveď každý nájde vôkol seba, na pracovisku kde sa riešia konkrétne konflikty, ktoré narúšajú medziľudské vzťahy, pracovné podmienky, zasahovanie do súkromia, zneužívanie informácií,  spravodlivé odmeňovanie za prácu, prepúšťanie, dôvera a lojálnosť, korupcia, ohováranie ako  jeden z naj-častejších príčin,  diskriminácia, ktorá porušuje úctu k človeku a množstvo morálnych dilem,  ktoré konkrétne zažívate/zažívame sami. Etický kódex, semináre o etike,   okrúhle stoly slúžia ľudom, aby ich vedeli chrániť bez rozdielu.  Tento dokument nepozná rozdiel medzi ľuďmi,  je spravodlivý, rešpektuje práva, dbá na čestnosť, férovosť, nedáva možnosť vyvyšovať sa, ale ani ponižovať sa ľudom. Učí ľudí rovnocennosti, zodpovednosti a spolupráci. Cieľom etických kódexov je regulácia správania jednotlivca alebo celej skupiny v súlade s etickými normami. Bez pravidiel a disciplíny na ktoré dohliada zákon by sme neprežili, ale prichádzame nato, že nie všetko čo je legálne je aj morálne. Preto sa nebojím tvrdiť, že  dozrel čas   o etike hovoriť a konkrétne ju napĺňať.

A kto by mal byť ako prvý  našim príkladom ? Politické prostredie, naši poslanci parlamentu bez rozdielu. Dbať na slušnú, úctivú komunikáciu je jeden z dôležitých  etických princípov v politike.

„…kto by chcel morálku oddeliť od politiky, nikdy nepochopí ani jedno ani druhé“  tvrdil    Jean –Jacques Rouseau.

 

SR Čaputová LPR Zbierka Onkológia Deň Narcisov BAX

Žlté narcisy dodávajú nádej a pomáhajú, zbierku podporila aj prezidentka

18.04.2024 14:06

Vďaka podľa nej patrí dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť dobrú vec a prejavia tak solidaritu s onkologickými pacientmi.

Rapid Life

Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life

18.04.2024 14:02

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd.

Venezuela

Rezort diplomacie neodporúča cestovať do Venezuely. Slováci majú zvážiť cestu aj dvoch ďalších štátov Južnej Ameriky

18.04.2024 13:49

Ministerstvo pripomína, že SR nemá ani v jednej z krajín zastupiteľský úrad.

World Press Photo, palestínčanka, gaza, izrael, Mohammed Salem

Plačúca Palestínčanka s mŕtvym dieťaťom v náručí. World Press Photo tento rok vyhrala snímka z Gazy

18.04.2024 13:40

Usporiadatelia pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1693x
Priemerná čítanosť článkov: 1693x

Autor blogu

Kategórie

Archív